niedziela, 21 lutego 2021

ZUPA POMIDOROWA

Chyba wszyscy lubią pomidorową, jej zwolennicy dzielą się jednak na ryżowych i makaronowych. W dzieciństwie jadłam tę zupę z domowym makaronem, zagniatanym przez babcię, później polubiłam ryż, który kiedyś gotowało się osobno. Teraz gotuję ryż od razu w zupie, nie dodaję więc mąki do zaprawki, zupa jest miło aksamitna od mąki ryżowej. Śmietanę dodaję prosto do talerza w postaci kleksa. Pyszna jest też pomidorowa wykończona zaprawką ze śmietany i mąki, podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.




ok. 1,5 l wody
garść mrożonej włoszczyzny
1 kostka bulionowa warzywna
ziele i liść
sól i pieprz
odrobina ziół prowansalskich
parę suszonych pomidorów - obcjonalnie
1 łyżka masła
1 saszetka ryżu czyli 100g
śmietana
koncentrat pomidorowy, u mnie jest to 30% Łowicz 80g
cukie na czubku łyżki

Do gotującej wody dodaję włoszczyznę, bulion, ryż i przyprawy, gotuję 15, dodaję masło, cukier i koncentrat, doprawiam do smaku. Podaję z kleksem śmietany, z natką i koperkiem, w zimie mrożonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz