1 kg ziemniaków lub ok. 10 sztuk średnich
2 średnie cebule
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - opcjonalnie
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obieram, myję i ucieram na tarce ręcznej (uwaga na ręce!!) lub elektrycznej. Odlewam najbardziej wodnistą część soku. Cebulę siekam bardzo drobno, dodaję do masy ziemniaczanej razem z mąką i jajkami, solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Sporą ilość oleju rozgrzewam na patelni bardzo mocno, nakładam niewielkie placuszki, które bardzo szybko powinny zacząć pływać we wrzątku. Po usmażeniu osączam na papierze kuchennym. Powinny być bardzo chrupiące, o czym decyduje właśnie temperatura oleju.
Podaję z cukrem i śmietaną, może też być dowolny sos.
Placki na zimno są niesmaczne, zdecydowanie lepiej zrobić mniej, niż zbyt dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz