niedziela, 7 lutego 2021

PLACKI ZIEMNIACZANE

 1 kg ziemniaków lub ok. 10 sztuk średnich

2 średnie cebule

2 jajka

2 kopiaste łyżki mąki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - opcjonalnie

pieprz i sól do smaku

olej do smażenia


Ziemniaki obieram, myję i ucieram na tarce ręcznej (uwaga na ręce!!) lub elektrycznej. Odlewam najbardziej wodnistą część soku. Cebulę siekam bardzo drobno, dodaję do masy ziemniaczanej razem z mąką i jajkami, solą i pieprzem, dokładnie mieszam.

Sporą ilość oleju rozgrzewam na patelni bardzo mocno, nakładam niewielkie placuszki, które bardzo szybko powinny zacząć pływać we wrzątku. Po usmażeniu osączam na papierze kuchennym. Powinny być bardzo chrupiące, o czym decyduje właśnie temperatura oleju.

Podaję z cukrem i śmietaną, może też być dowolny sos.

Placki na zimno są niesmaczne, zdecydowanie lepiej zrobić mniej, niż zbyt dużo.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz