sobota, 20 lutego 2021

KOPYTKA



Dziś na obiad zrobiłam kopytka, które są jednym z filarów polskiej kuchni. To potrawa prosta, zdrowa, tania i pasująca do wielu zestawów. Dziś podałam kopytka ze smażoną cebulą i wędzonym tofu, ale do kopytek pasują przede wszystkim gorące sosy: grzybowy, pomidorowy, serowy, cebulowy.

ok. 1,50 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
2 jajka

Ziemniaki obieram, myję, gotuję do miękkości, odlewam, utrząsam, aby dokładnie odparowały. Teraz mamy 3 sposoby ich rozdrobnienia: możemy je utłuc tłuczkiem bardzo, bardzo dokładnie i wystudzić, możemy wystudzić i zimne przekręcić przez maszynkę do mięsa, lub gorące przecisnąć przez praskę i wystudzić.
Dodaję jajka i mąkę, szybko i dokładnie wyrabiam masę w dużej misce, kształtuję na stolnicy wałki, kroję kopytka.
Gotuję w dużym garnku, w dużej ilości dobrze osolonej wody ok 3 min. odcedzam i kraszę olejem lub masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz