Sos grzybowy robię z suszonych lub mrożonych grzybów. Mrożone kładę od razu na patelnię z tłuszczem, suszone najpierw moczę. Można także połączyć obie opcje.
grzyby suszone lub mrożone
śmietanka 30 %
olej lub masło klarowane do smażenia
czosnek
cebula
ziele, liść
sól, pieprz
sos sojowy odrobina
kostka grzybowa opcjonalnie
Opłukać i namoczyć grzyby na kilka h, co najmniej na 3, potem osolić, dodać liść lau. i ziele, gotować w tej samej wodzie od 30 do 60 min, spr czy miękkie. Pokroić na małe paseczki.
Usmażyć na złoto cebulkę, pod koniec dodać czosnek. Do sosu można dodać kawałeczek kostki grzybowej, sosu sojowego, pieprzu. Zaprawić śmietanką 30 % z łyżką mąki, chwilkę pogotować mieszając. Odstawić do nabrania smaku.
Zdjęcie zrobiła moja zdolna wnuczka, tworząc jednocześnie nowy wariant - ze szpinakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz