1 kg ziemniaków
2,3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz, przyprawy: u mnie kurkuma i przyprawa do gyrosa
2,3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Ziemniaki obieram, myję, gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem dodając pieprz, łyżkę kurkumy, łyżkę przyprawy do gyrosa. Po ostudzeniu dodaję jajka, mąkę, szybko wyrabiam. Nabieram łyżką porcję, obtaczam w bułce tartej, formuję w dłoniach kotlecik i smażę na złoty kolor.
Wersja nadziewana
Możemy nadziewać kotleciki różnymi farszami: może to być farsz z fasoli, groszku, smażonej kiszonej kapusty, może być ostry ser biały lub żółty, wędzona ryba.
Podaję z surówkami, jarzynkami i sosami, zimnymi lub gorącymi. Na zdjęciu sos z rukoli, śmietany i majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz