poniedziałek, 18 stycznia 2021

KOTLETY ZIEMNIACZANE


1 kg ziemniaków

2,3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól, pieprz, przyprawy: u mnie kurkuma i przyprawa do gyrosa

2,3 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

Ziemniaki obieram, myję, gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem dodając pieprz, łyżkę kurkumy, łyżkę przyprawy do gyrosa. Po ostudzeniu dodaję jajka, mąkę, szybko wyrabiam. Nabieram łyżką porcję, obtaczam w bułce tartej, formuję w dłoniach kotlecik i smażę na złoty kolor.

Wersja nadziewana

Możemy nadziewać kotleciki różnymi farszami: może to być farsz z fasoli, groszku, smażonej kiszonej kapusty, może być ostry ser biały lub żółty, wędzona ryba.

Podaję z surówkami, jarzynkami i sosami, zimnymi lub gorącymi. Na zdjęciu sos z rukoli, śmietany i majonezu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz