niedziela, 20 marca 2011

DIPY CZYLI ZIMNE SOSIKI

Zaczęłam je robić, kiedy weszły w modę ogrodowe przyjęcia przy grillu. Bazę stanowią majonez i chuda śmietana lub jogurt, można dodać twarogu dla zagęszczenia. Niezbędny jest blender i fantazja kulinarna.
Do tej pory wypróbowałam następujące:
 - czosnkowy- dodałam kilka ząbków czosnku
 - paprykowy- z dodatkiem pieczonej papryki
- ogórkowy- świeży, utarty ogórek, zielony koperek i sporo pieprzu
 - chrzanowy
- prowansalski- dodałam świeże zioła z ogrodu synowej: tymianek, rozmaryn, bazylię, oregano, lawendę
- łososiowy- z dodatkiem niewielkiej ilości wędzonego łososia

Można w nich moczyć dowolne mięso, drób, wędliny, pizzę, a także pieczone lub gotowane jarzyny i grzanki z chleba.
Podnoszą smak potraw i sprawiają, że zwykłe jedzenie staje się eleganckim posiłkiem.

1 komentarz: