niedziela, 20 marca 2011

SZASZŁYK Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH

Szaszłyki to ulubione jedzonko mojej wnuczki- najlepszy jest z polędwiczek wieprzowych, ale i taki troszkę oszukany, z drobiowej piersi, jest nie do pogardzenia. Trudno mi podać ilości mięska, ponieważ u nas zniknie z półmiska praktycznie każda ilość szaszłyków!!! To naprawdę jest pyszne, zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia!

ok. 1 kg polędwiczek wieprzowych
ok. 30 dag boczku wędzonego
zioła prowansalskie, sól, olej

Polędwiczki kroję na kostki o boku ok. 3cm. odrzucając błony, boczek kroję na niezbyt grube plasterki, posypuję niewielką ilością soli i sporą ilością ziół, skrapiam oliwą, mieszam, odstawiam do lodówki na czas od 1/2 do kilku godzin. Nabijam na przemian na szpilki szaszłykowe, piekę ułożone na brzegach małej blaszki lub naczynia żaroodpornego- sok musi z nich skapywać- w dobrze nagrzanym piekarniku, dość krótko, tyle, by w środku mięso było różowe i mięciutkie.
Podaję z ryżem w wielu wariantach np.: jaśminowy, arborio, z cebulką, z jajkiem, ryż z grzybami ; do tego surówka i obowiązkowo dip, czyli sosik rozmarynowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz