Od wielu lat zabierałam się do zrobienia tarty, za to jak już zrobiłam, okazała się przebojem! Przepisu szukałam jak zwykle, w internecie, ale, również jak zwykle, musiałam go dostosować do porządnych wymiarów jedzonka rodzinnego.
30 dag mąki / najlepsza krupczatka/
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
zimna woda 3-4 łyżki, wg. potrzeby
usmażone na oliwie 2-3 młode cukinie pokrojone ze skórką
4 duże jajka
3/4 szkl. śmietany
czosnek, tymianek, rozmaryn, zielona pietruszka
Zimne masło siekamy z mąką, szybciutko ucieramy końcami palców, skrapiamy wodą do momentu sklejenia.
Jeśli mamy czas, to umieszczamy ciasto owinięte w folię w lodówce, jeśli trzeba szybko, to wyklejamy ciastem formę podnosząc brzegi i do zamrażalnika na kwadrans. Teraz dziurkujemy ciasto widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia.
Wykładamy cukinię, jajka ubijamy ze śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu, przypraw, zalewamy, na wierzch ewentualnie kawałeczki żółtego sera. Zapiekamy. Równie dobre na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz