środa, 13 października 2010

DŻEMIK JABŁKOWY

 Jeszcze parę lat temu smażyłam ambitnie powidła, konfitury i przeróżne dżemy.Teraz coraz częściej " idę na łatwiznę" i kupuję, jednak takiego  dżemu nie da się kupić. To wypróbowany przepis mojej mamy.

jabłka 4 kg, koniecznie antonówki
cukier 1kg
cukier waniliowy 1 op.
Antonówki niezbyt dojrzałe obrać, skroić w półplasterki o grubości ok.0,5cm, zasypać cukrem, zostawić na noc,żeby puściły sok. Smażyć w szerokim naczyniu jak najmniej mieszając do uzyskania złotego koloru ok. 20min. Bardzo sprawdza się smażenie w teflonowej blaszce w piekarniku. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić.
Dżemik najlepiej smakuje na bułeczce z masłem lub w naleśnikach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz