środa, 13 marca 2024

Dahl czyli tajska zupa



 Dahl czyli tajska zupa


Kolejne danie, które daje wiele możliwości modyfikacji: ma być pikantnie, pysznie, bardzo pachnąco i sycąco! Ma konsystencję bardziej gulaszu, niż zupy, smakuje na ciepło i zimno, na obiad i na przegryzkę, z dodatkiem ryżu, makaronu, chleba lub solo. Moim prywatnym pomysłem jest dodatek selera naciowego, który daje fajną chrupkość.


2 szklanki czerwonej soczewicy, dobrze wypłukanej

1 duża cebula

kilka pałek selera naciowego

1 kostka warzywna

1 łyżka sosu sojowego

1 puszka krojonych pomidorów

3 łyżki pulpy kokosowej

sól

1 łyżka kurkumy

kolendra, gorczyca, czosnek, imbir, płatki chilli albo zamiennie przyprawa do potraw tajskich

olej do smażenia


Soczewicę płuczę, gotuję z dodatkiem kostki warzywnej i soli przez 10 min.

Pokrojoną cebulę smażę chwilę, dodaję plasterki selera, smażę dość szybko dodając pod koniec utłuczone przyprawy, następnie pomidory i pastę kokosową. Chwilę gotuję, wlewam do garnka z soczewicą, dosmaczam, raz zagotowuję i odstawiam dla nabrania smaku. Posypuję siekanym, mrożonym lubczykiem, natką kolendry lub pietruszki i sezamem.









 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz