Cykoria w sosie pomarańczowym
Trafiłam raz na przecenę, drogiej zwykle, cykorii i stałam się szczęśliwą posiadaczką sześciu małych główek. W domu rodzinnym robiliśmy z niej wyłącznie surówkę, ale czasy mamy nowe! Przepis w zarysie z internetu, nie pamiętam źródła, więc opiszę, jak to zrobiłam po swojemu 😉 wyszło rewelacyjnie!
kilka cykorii
1 lub 2 pomarańcze
1 łyżka miodu
pieprz, sól
pół szklanki białego wina dowolnie
masło lub dobra oliwa do smażenia
Cykorie obrać z wierzchnich listków, wykroić gorzką stopkę, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wstawić do naczynia ,,na baczność,, i zalać wodą do połowy - goryczka spłynie do wody. Po ok 30 min. osuszyć i smażyć na gorącym tłuszczu.
Skarmelizować w łyżce miodu, podlać sokiem pomarańczowym, posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej, ewentualnie podlać winem i chwilę dusić pod przykryciem.
Podawać jako samodzielne, lekkie danie kolacyjne lub jako jarzynkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz