poniedziałek, 20 września 2010

MUFINKI PODSTAWOWE

Mufinka / polską pisownię podaję wg. Wikipedii/ , po angielsku muffin, to małe, okrągłe ciastko, pieczone w babeczkowej foremce. Stany Zjednoczone, Anglia, a nawet podobno Niemcy przyznają się do wymyślenia ciasteczka, które zrobiło światową karierę. W osiemnastowiecznej Anglii nazwą tą określano tłuste ciastka drożdżowe. Obecne mufinki nie są zbyt tłuste, ani ciężkostrawne. Amerykańskie dziewczynki stawiają pierwsze kroki w kuchni piekąc właśnie mufinki, tam jada się je często do śniadania. W Europie, wzorem Anglii, podawane są raczej jako deser lub podwieczorek. Mogą być słodkie lub wytrawne, z czekoladą, z dżemem, owocami, z ziołami, ciepłe z masłem lub zimne z kremami. Mufinki jemy rozrywając kawałki palcami bez użycia sztućców. Robi się je łatwo i szybko mieszając najpierw osobno składniki sypkie i płynne, potem je łącząc, piecze się też krótko. Jednym słowem, idealna przegryzka na nasze zagonione czasy.
Mufinki umilały nam długą tegoroczną zimę. Poczytałam w internecie, zrobiłam dwa próbne wypieki i mamy z wnuczką wypróbowany, pewny przepis na
mufinki

400g mąki
2 duże jajka
180g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g mleka lub jogurtu naturalnego
100g oliwy lub rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki grubo posiekanej czekolady

W misce zmieszać produkty sypkie, a w dużym kubku płynne.
Połączyć, ciasto przełożyć do mufinkowych foremek, posypać czekoladą.
Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok.20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz