wtorek, 11 maja 2021

PLACUSZKI KEFIROWE

Niedawno zrzuciłam zbędne 2 kg pijąc kefir, który od tamtej pory zagościł na dobre w mojej lodówce. Placuszki kefirowe robi się szybko i łatwo, są bardzo lekkie i smaczne. Tym razem zrobiłam wersję słodką, ale jeśli uruchomimy wyobraźnię, można zrobić wersję wytrawną, z dowolnymi warzywami i ziołami albo owocową. Już chodzą mi po głowie placuszki z podsmażoną cebulką, szczypiorkiem, czosnkiem, koperkiem, a nawet imbirowe! 

20 ml kefiru
2 - 3 jajka
20 dag mąki pszennej
0,50 kg twarogu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na czubek łyżeczki soda oczysz.
1 łyżka cukru
olej do smażenia

Jajka ubijam widelcem z kefirem, dodaję twaróg i dokładnie gniotę widelcem. Wsypuję mąkę, proszek, sodę i cukier, wyrabiam gęste ciasto, które łyżką nakładam na patelnię z gorącym olejem. Widelcem rozciągam gęste ciasto, aby spłaszczyć placuszki. Uwaga, bardzo rosną w czasie smażenia, nie można nałożyć ich zbyt dużo, będzie ciasno! 😉





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz